Ruoveden kirkko, kellotapuli, siunauskappeli

Kirkkotie 1, 34600 Ruovesi

Tiedustelut:

kirkkoherranvirastosta 040-804 9567 tai seurakuntamestarilta 040-804 9566.

Kellotapuli

Tapulin kellot kutsuvat kirkkoon. Ruoveden kellotapuli on rakennettu - yllättävästi - ennen kirkkoa. Kuuluisa kirkonrakentaja Antti Piimänen suunnitteli tapulin, joka pystytettiin v. 1772 nykyisen kirkkopihan pääpotin kohdalle. Parikymmentä vuotta myöhemmin v. 1793 - kirkon valmistuttua - tapuli siirrettiin nykyiselle paikalleen. Ruoveden kirkon kellot kuuluvat otollisissa sääolosuhteissa miltei parinkymmenen kilometrin päähän. Tapulissa sijaitsee myös pieni kirkkomuseo.

Siunauskappeli

Ruumiinsiunaukset toimitettiin Ruovedellä

1920-luvun lopulle saakka kellotapulin edessä. Kirkkovaltuusto päätti rakennustöiden aloittamisen 1926, arkkitehtina toimi Oiva Kallio ja rakennusmestarina Heikki Tiitola. Siunauskappeli valmistui elokuussa 1928 ja vihittiin juhlallisesti käyttöön kirkon 150-vuotisjuhlien yhteydessä.

Tiilestä rakennuttuna ja päältä valkoiseksi rapattuna Ruoveden siunauskappeli muistuttaa perinteistä basilikaa pyörökaarisine ikkunoineen ja jykevine, julkisivua hallitsevine betonipylväineen. Jyrkkä punatiilipäällysteinen aumakatto viittaa kansallisromanttisen suunnan suosimiin keskiaikaisten kirkkojen kattoratkaisuihin.

Sofia Magdalenan urut

Ensimmäiset 14-äänikertaiset urut asensi Valkjärveläinen Theodor Buchert vuonna 1864. Kirkon toiset 22-äänikertaiset urut hankittiin tehtailija B.A. Thulélta Kangasalta vuonna 1905. Kolmannet 28-äänikertaiset urut ostettiin Kangasalan urkutehtaasta vuonna 1968.

Päivitetty 7.6.2016

Ruoveden seurakunta, Honkalantie 8, 34600 RUOVESI Kirkkoherranvirasto: puh.040 8049567